Özel Yazarlar Topluluğu

Yazar Forumları, kar amacı gütmeyen bir topluluk tarafından yönetilen bir bilgi alışveriş ortamıdır. Her yetenekten yazar ve şaire, çalışmalarını diğer yazar ve sanatçılarla paylaşma ve iletişim kurma konusunda sınırsız bir fırsat sağlıyoruz.

Babil'in ilk hâli: herkes kendi dilinde yazsın, herkes kendi dilinde okusun

whale3070

New member
Merhaba,
Buraya bir ürün pazarlamaya değil, bir fikri paylaşmaya ve sizi davet etmeye geldim. Yanlış yerde olduğunu düşünen yöneticiler olursa gönül rahatlığıyla silebilir; kırılmam.
Çok eski bir hikâye var. İnsanlar göğe ulaşacak bir kule dikmek isteyince dilleri birbirine karışmış, birbirlerini anlayamaz olup dünyaya dağılmışlar. Bana kalırsa hâlâ o kulenin gölgesinde yaşıyoruz. Dünyanın her köşesinde, yazdıkları kendi ülkesinin sınırını bir kez bile geçemeyen yazarlar var — kötü yazdıkları için değil, sadece "yanlış" dilde yazdıkları için.
Bir Türk şair, bir Çinli romancı, bir Koreli hikâye anlatıcısı çoğu zaman birbirinin varlığından bile habersiz. Aramızdaki tek duvar çoğu zaman dilin kendisi.

babeltower.hk'yi bu duvarı biraz alçaltmak için kurdum. Derdim çok sade:
Herkes kendi ana dilinde yazsın. Türkçe yazan Türkçe yazsın; kimse "önce İngilizceye çevir, sonra gel" demesin.
Okur kendi ana dilinde okusun. Aynı eser farklı dillerde yayımlanabilsin, okuyucu kendi dilini seçip okusun.
Söz sansürlenmesin. Yalnızca yasa dışı içerik denetlenir. Neyi yazacağına bir algoritma ya da bir kurul değil, yazarın kendisi karar versin.
Yani niyet, dünyanın her yerinden yazarların kendi diliyle yazıp başka dillerdeki okurlara ulaşabildiği ortak bir çatı kurmak. Babil'i tersine çevirmek desem, abartmış olmam.

Site yeni ve küçük; büyük vaatlerim yok. Size "şöhret" ya da "para" sözü vermiyorum. Sadece sözünüzün dilin sınırında durup kalmadığı bir yer öneriyorum.
Pratik tarafı da kısaca, korkutmasın diye: kayıt sadece e-posta ile oluyor, birkaç dakika sürüyor — kripto, cüzdan, teknik bilgi gerekmiyor. Yazmak ve yayımlamak ücretsiz.
Bu yüzden buradaki Türkçe yazan ve şiir yazan arkadaşları özellikle çağırıyorum: gelin, ilk Türkçe eserleri siz koyun. Kendi dilinizde yazın; okurunuzun kim olacağına dil karar vermesin.
Merak eden olursa bakabilir: babeltower.hk
Sorularınızı buraya yazın, tek tek cevaplarım.

Teşekkürler,
— Babel Tower'ı kuran biri